Pensiile si impozitul pe creatie

Reiau si eu citatul, exemplu al maximei ipocrizii, dat de Contramanipulare, si preluat de pe Hotnews:

Este evident ca o astfel de masura va provoca probleme la nivelul salariilor jurnalistilor. Este o masura politica, o lovitura a echipei lui Basescu impotriva presei, un adversar pe care vrea sa-l linisteasca. De notat ca in guvern nu exista niciun om care sa aiba legatura cu mediile de creatie.

O mare isterie s-a nascut printre creatori, artisti, si udemeristi privind plata CAS de catre cei platiti pe drepturi de autor. Pe langa faptul ca e o chestie notorie ca aceste drepturi de autor sunt folosite de orice contabil istet pentru a evita plata unor impozite, vreau totusi sa punctez ca CAS-ul nu este un impozit chior ci este o contributie la fondul de pensii si la cel de asigurare de sanatate.
Ceea ce trebuie realizat este ca aceasta contributie este pentru cei care sunt acum pensionari, nu este o contributie pentru propria pensie (mai multe discutii despre pensii aici si aici). Deci, refuzul de a plati „impozit pe creatie” e defapt refuzul de a plati ajutorul social pentru cei care sunt in nevoie sau sunt desemnati sa il primeasca.

In mod normal ar trebui renuntat in totalitate la acest ajutor, si in esenta pensia de stat ar trebui sa reprezinte un ajutor pentru supravietuire care sa fie aprozimativ egal pentru toata lumea. Pensia privata ar reprezenta retributia proportionala cu remuneratia salariala (sau cu contributia benevola), ea fiind defapt un depozit cu grad scazut de risc. Dar acest gen de reforma este foarte greu de facut si ia timp. Pana una alta trebuie sa ne obisnuim cu faptul ca plata CAS-ului ii ajuta pe cei „indreptatati” in prezent. Daca tot e ajutor social atunci sunt de parere ca toti trebuie sa contribuie (la pensiile private sau asigurarea privata contributia este optionala, la fel si retributia). As vrea sa vad cati dintre marii creatori ai neamului pot fi atat de insensibili incat sa nu contribuie la milogeala publica? Umanismul lor creator e atat de mercantil incat sa ii indemne sa se sustraga de la ajutorul acordat semenilor? Platiti bah, si nu va mai fofilati! Alesilor, orgoliosilor ce sunteti!

DISCLAIMER: Eu nu platesc impozit pe venit, fiindca beneficiez de ajutor de stat:). Nu-i normal, dar asta e. Nu e normal sa se plateasca impozit de venit in general, deci e normal ca eu nu platesc:). Sunt mai deacord cu taxa de ajutor social (CAS) decat cu impozitul pe venit care alimenteaza un stat supradimensionat. Dar nu o sa plang atunci cand o sa se scoata facilitatea asta acordata industriei IT, fiindca e echitabil ca toti sa fim furati de stat la fel.

2 comments so far

  1. davado on

    1. Contributia la asigurari sociale (pesie=CAS)este de 10,5% din partea angajatului si 18,5% din partea angajatorului (aceste cote se aplica la salariul brut si sunt cam mari ce e drept).
    2. Contributia la sanatate este cu totul altceva (sanatate=FNUASS)si este de 5,5% angajat si 5,2% angajator.
    3. Pensia nu este o forma de ajutor social! Este corect faptul ca din banii care se aduna in fiecare luna se platesc pensiile actuale, dar cand domnia ta va iesi la pensie (nu stiu daca sunteti sau nu nefericita parte a unui contract de munca)veti avea o pensie direct proportionala cu contributia pe care o platiti ACUM (pe intreaga durata de derulare a contractului de munca in fapt) in calitate de salariat
    4. spun nefericit ca angajat pt ca angajatul plateste 10,5%, 5,5%, 0,5%, 16%=32,5% total (aproape o treime din salariul de incadrare)
    5. Pe un contract de drepturi de autor cat se plateste la stat?

  2. Sluga La Sisif on

    Eu ziceam ce este in fapt. Tu spui ca teoretic o sa primesc pensie in masura contributiei. Asta e un basm. Statul nu pune bani deoparte pentru mine, nu asigura sumele, ba mai mult de abia reuseste sa plateasca din banii mei pensiile actuale. Nu am nici o garantie ca voi vedea vreun ban din cei platiti, si de aceea sunt realist. Contributia la fondul de pensii este o forma de ajutor social.


Lasă un comentariu