De ce uninominal?

Cam greu de sustinut uninominalul mai ales dupa simulacrul de lege pe care am avut-o dar si dupa rezultatele alegerilor din 2012. Pana si Basescu a dat inapoi si a recunoscut ca a fost o idee proasta care ar trebui sa se aplice doar cand scena politica se mai maturizeaza.

Problema e ca uninominalul era tocmai un pas catre maturizarea scenei politice. Se spune ca in caz de uninominal pur USL ar fi avut 90% din mandate. Care e diferenta dintre 70% si 90%. Oricum sunt o multime de parlamentari care ar vrea sa treaca la USL, 90% nu e chiar asa de departe. Avantajul uninominalului este ca scoate expiratii din parlament si asigura majoritati mai clare.

Vreau ca peste 10 ani cand dreapta reformista (nu pnlul securist) va avea vreo 30% sa nu mai fie Blaga si Udrea pe liste dar si sa guverneze cu majoritatea mandatelor chiar daca are doar majoritate relativa. Dreapta nu va lua niciodata in Romania peste 50%.

Vreau sa devina clar in Romania ca putem sa alegem oameni nu gasti, ca David poate sa il infrunte pe Goliath, ca un sef de partid poate sa tremure pentru scaunul lui de parlamemtar.Vreau sa votez mai multi nicusoridani. Vreau uninominal in doua tururi, singurul mod in care nefavoritii au o sansa. Voi primi insa vot pe liste si parlamemtari inamovibili.

Reclame

1 comment so far

  1. mereledeaur on

    Eu mă aştept ca măcar liniile mari să le respecte. vezi http://blogs.fco.gov.uk/martinharris/2012/12/27/my-pick-of-govt-priorities-in-2013/

    Apoi, între ei să îşi dea măriri, posturi, maşini, să le fie bine, Adică să se joace, dar între nişte limite. Generoase ce-i drept.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: