Cvorumul se calculeaza doar pentru listele permanente

http://www.ccr.ro/deciziitotal/pdf/ro/2012/H0003_12.pdf

La pagina 19 a motivarii CCR se spune ca acei cetateni domiciliati in strainatate nu trebuie luati in calculul cvorumului si de aceea ei nu trebuie sa fie prezenti pe listele permanente, ei putand vota pe listele suplimentare.

Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente

Dupa parerea mea asta inseamna ca voturile de pe listele suplimentare trebuie sa nu fie numarate la prezenta din moment ce ele nu conteaza pentru cvorum. Acest lucru din cate stiu nu a fost facut la referendum unde toate voturile au fost raportate la gramada. Cred ca daca luam doar prezenta la vot de pe listele permanente aceasta va fi mai mica de 46% fiindca scaderea numarului de votanti pe listele speciale anuleaza o parte din efortul de fraudare al USL.

PS: Legea nr 3/2000 a referendumului: Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.

E clar ca trebuie sa participe jumatate din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente deoarece numarul celor de pe listele suplimentare nu este stiut. Totodata cvorumul reprezinta procentul persoanelor dintr-o multime prezente la actiune. Nu poti sa spui ca s-a intrunit cvorumul la o sedinta a parlamentului fiindca a fost si presa in sala si s-a pus pe niste liste. Ca sa se calculeze cvorumul trebuie definita lista si numarat cati din acea lista au votat.

Anunțuri

3 comments so far

 1. Silvia Teodorescu on

  Complet gresita ratiunea dumitale : este o diferenta intre listele permanente si numarul de votanti. Cvorumul se stabileste in functie de cei existenti pe listele permanente, cei cu domiciliul stabil in Romania. Votantii cu domiciliul in strainatate voteaza pe liste speciale, care nu intra la calcularea cvorumului de 50+1, dar se calculeaza la numarul de votanti. Adica 46% nu scade, ramine, doar listele permanente din Romania trebuie curatate.cvorumul este stabilit 50+1, iar din acest cvorum este acceptat minimum 50% din votanti+1 Adica:daca populatia stabila in Romania este de 18 milioane, pt.cvorum este necesar 9 milioane +1. Din acesti 9 milioane +1, trebuie sa voteze minimum 4500001 si pro si contra. Numarul de votanti pe vechea lege s-a intrunit, peste 7 milioane, dar nu s-a intrunit cvorumul de 9 milioane. Pentruca pe listele permanente figurau si mortii, si cei cu domiciliul stabil in strainatate.Daca CCR nu cerea cvorum, situatia era mai simpla, se facea calcului citi au votat pro, si citi contra. Si expresia liste electorale permanente daca te uiti in DEX Dreptului Legislativ iti explica (liste permanente = cetatenii cu domiciliul stabil in Romania)

 2. Silvia Teodorescu on

  Trebuie sa te informez, ca Guvernul BOC a schimbat Legislatia, adaugind cuvintul permanente, la Liste electorale din Legislatia veche a Refrendumului, pt.a creea imposibilitatea ca Basescu sa fie suspendat, crezind ca ei vor fi vesnici.Astazi, Legislatia modificata de Boc, s-a intors impotriva lui Basescu. http://www.cotidianul.ro/cum-poate-pierde-traian-basescu-presedintia-din-cauza-lui-emil-boc-190449/

 3. sls on

  Silvia,
  50% din listele permanente ce inseamna? Sa voteze 50% din listele permanente. Daca pui un procent dintr-o multime nu numeri la realizarea acelui procent si pe altii din alta multime. Asa ar fi normal, dar multe lucruri sunt anormale in tara asta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: