Democratie sau justitie?

Democratia este esenta ultima a sistemelor politice. Totusi, populatia reala este mult mai interesata de justitie decat de vot. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu se intelege ca democratia este doar un mijloc prin care legea ar trebui sa devina stapana. Fara acest scop ultim democratia devine doar un joc in care populatia politica alearga dupa voturile unei populatii reale dezinteresate. Castigarea dreptului la vot, a reprezentarii echilibrate este doar inceputul in lupta pentru instaurarea legii. Prea multi cred ca democratia aduce de la sine dreptatea si de aici si dezamagirea cand acest lucru nu se intampla.

Acest lucru s-a intamplat intodeauna in natiunile care au facut pasul la democratie intrun mod abrupt, similar Romaniei in 1989. In urma unei revolutii care e nu e sustinuta de educatie si perseverenta ramane doar gustul amar ca democratia nu este de ajuns. In fapt, democratia reprezinta doar privilegiul de a-ti alege din cand in cand conducatorii. Daca individul nu reuseste sa-si urmareasca scopurile prin exercitarea acestui drept atunci aceasta ramane o simpla simulare. De aceea cred ca este de laudat in primul rand votul negativ. Cei ce asteapta sa voteze pozitiv nu inteleg ca defapt sunt chemati pentru a infaptui un act primordial de justitie. Daca ei nu sunt in stare sa faca analize si judecati d bun simt (care implica nenumarate compromisuri) atunci nici nu pot in mod real ca buna guvernare sa apara din senin. Gradul de calitate a guvernarii este suma capacitatii de analiza a celor guvernati.

Am scris acum despre vot fiindca un scandal ca WikiLeaks nu poate decat sa indeparteze si mai multi oameni de cabinele de vot.

Reclame

7 comments so far

 1. TANO on

  fara o justitie sanatoasa nu poti avea o democratie sanatoasa. se leaga, justitia este inima democratiei

 2. radookoo on

  Nu cred ca din cauza la Wikileaks nu o sa mai voteze lumea. La noi problema este ca democratia functioneaza prost pentru ca separarea puterilor in stat se face cu jumatati de masura, ca si cum uleiul de motor se combina cu apa de parbriz, iar antigelul ia putina benzina: masina merge prost.

 3. slugalasisif on

  @radookoo Vezi ca si tu cazi in capcana. Nu democratia functioneaza prost. Democratia inseamna dreptul de a alege. Mie nu mi-a restrans nimeni dreptul asta in Romania. Alte lucruri, printre care si justitia, nu sunt influentate suficient de actul votului si asta e numai vina populatiei. Daca oamenii ar vrea ar schimba si Constitutia stramba si ar face si legi mai bune. Problema e ca fiecare asteapta ca democratia (sub forma politicienilor) sa rezolve tot.

 4. TomCat on

  Cred ca votul negativ in Ro (si pe la altii probabil) este dat de multi oameni mai mult din capriciu, tzafna si plictiseala…si de aici super-flexibilitatea de a vota cand cu oaia cand cu vaca, fie dupa cum e mai la moda – „Crin domne! Asta e un cap peste toti!” – sau dupa cum e curentul de opinie la serviciu, in bloc, in parc… + tzafna, plictiseala, capriciu…

  idei si valori diferentiate? – d’astea nu au nici politicienii nici alegatorii.

 5. TomCat on

  de fapt nu e chiar vot negativ :D…e vot la misto la multi. e si ca un brand asa si o sansa de a fi in centrul atentiei apoi sa spui cu cine ai votat/o sa votezi si sa explici etc

  Sunt in centrul atentiei? 🙂

 6. TomCat on

  iti poluez blogul, sper sa nu te superi.

  uite aici articol la yahoo:

  http://news.yahoo.com/s/ap/af_libya

  Nu articolul in sine e de remarcat, ci faptul ca are 120000 (o suta douazeci de mii) de comentarii..

 7. slugalasisif on

  Pai au comentat sustinatorii alcaida (am auzit ca sunt o gramada de luptatori alcaida in armata rebelilor)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: