Onestitatea doamnei Culcer

In ultimul timp sunt din ce in ce mai multi oameni care gandesc si exprima idei liberale. Acest lucru este cu adevarat imbucurator mai ales ca vine dupa un adevarat embargou cultural care propunea indeobste filozofia idealista in detrimentul gandirii pragmatice (analizati cam ce carti de filozofie au fost publicate si raspublicate in ultimii 20 de ani in Romania si veti vedea de unde inclinatia asta spre idealism – doar un mic exemplu in prelungirea parantezei este ca Originea Speciilor a avut o singura editie la o editura obscura din Craiova). Asadar priincipiile libertatii sunt descoperite sau redescoperite, si prin efectul de ricoseu care a schimbat orientarea TVR, acestea ajung chiar sa fie explicate la televizor (lucru de neconceput intr-o lume controlata doar de Felix si Nus).

Am vazut in urma cu o saptamana o emisiune la TVR in care se facea teoria liberalismului (in sensul de libertarianism) si cea a statului asistential. Emisiunea era moderata de doamna Rodica Culcer iar in platou erau si oameni din ceea ce se numesc generic intelectualii de dreapta: Valeriu Stoica, Mihail Neamtu; in contra balanta era poate cel mai decent om din PSD: Vasile Dancu. Dupa foarte multe momente in care discursul doamnei Culcer infiera statul asistential din aceasta tara, Mihail Neamtu i-a adresat o provocare concreta care a fost tratata lamentabil de doamna Culcer.

MN a zis ca i se pare dubios din punctul de vedere al statului minimal ca TVR sa aiba 6 posturi nationale si alte o gramada regionale. RC a raspuns ca TVR se finanteaza doar din taxa TV, accentuand ca este doar un dolar pe luna. MN a raspuns ironic ca nici o taxa nu este benevola. RC s-a retras in balbaiala.

Liberalismul economic nu e doar un mod de a ne arata superioritate fata de milogi. Nu e aroganta celor care au fata de cei care stau cu mana intinsa. Cea mai grea indeletnicire in lumea asta este onestitatea. E greu sa muncesti cu spinarea, e greu si sa inveti sau sa invetezi lucruri, e greu sa conduci oameni, dar cel mai greu e sa iti dai seama cand nevoile tale personale te fac sa te contrazici. Doamna Culcer: ori suntem liberali ori nu mai suntem? (nu am putut sa ma abtin)

Anunțuri

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: