Capitalismul salbatic pe termen lung

Reproduc un comentariu de pe blogul lui khris care mi-a placut, referitor la evolutia capitalista. Concluzia este ca logic capitalismul salbatic se autodistruge creeand premisele unei mai mari nevoi de asistenta sociala.

Cu cat pretul/mp construit e mai mare cu atat sclavul munceste mai mult pentru cei 4 pereti ai lui in care sta pana sa moara, deci produce mai mult PIB de-a lungul vietii. E echivalent cu Teoria patronului capitalismului primitiv care zice asa: nu iti plati niciodata angajatul cat sa fie satul si sa nu mai munceasca.

Practica e insa ca daca sclavul nu apuca sa isi faca casa in 20 de ani, nu mai face copii, plus cheltuieli sociale suplimentare la batranete gen azile.
Consecinta este ca peste 20 de ani nu o sa mai fie sclavi bastinasi si o sa se importe masiv alti sclavi, probabil din Africa si Asia pentru a se mentine pretul sus.

Cam atunci o sa scada si actualele preturi asa cum prevestesc unii ca se intampla la anul.

Daca corelam un pic si cu ce se intampla prin spitalele noastre zilele astea, cu educatia pentru sclavi, cu justitia pentru sclavi, cu cresterea taxelor si impozitelor si parca vedem lumea noastra mai clar.

Anunțuri

1 comment so far

  1. delaepicentru on

    Autorul mănîncă borş. Nu a fost nicio clipă capitalism sălbatic, ci capitalism de cumetrie Secu. Şi acum e la fel. Capitalism de ţarc, de plantaţie, dar nu sălbatic.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: