Pensia si contributia

Incerc si eu sa fac un calcul cam cat ar trebui sa fie pensia daca o persoana contribuie 35 de ani cu 6% din salariu si se asteapta sa o incaseze timp de 10 ani. Am luat salariul mediu ca fiind de 2000 de lei. Cifrele sunt alese fara prea mare gandire: un om poate incaseaza pensia mai putin timp dar si salariul mediu este mai mic de atat.

Contributia:
35 de ani x 12 luni = 420 de luni
6% din 2000 lei = 120 lei

420 de luni x 120 lei = 50400 lei

Pensia:
10 ani x 12 luni = 120 luni

Rezultat: 420 de lei pe luna timp de 10 ani.

E mult, e putin? Trebuia pensionarul de acum sa puna ceva bani pentru zile negre? E drept sa nu aiba acum bani de medicamente cand el a platit asigurari de sanatate in timpul vietii active cand cel mai probabil nu avea prea mare nevoie de medici? E drept ca a platit el educatia la comun chiar daca nu a avut copii sau copiii lui nu au facut decat liceul?

UPDATE: am gresit cand am luat procentul de cotizatie la fondul de pensii ca 6% cand defapt el se pare ca este 30%. Asta face situatia destul de tragica pentru actualii angajati pentru care se pare ca nu raman nici 2,5% pentru transferarea catre pensii private. Toata contributia actuala se duce pe plata pensiilor actuale.

Anunțuri

5 comments so far

 1. despinavestea on

  E cumplit !

 2. Tom on

  …mai refa calculele. Ai trecut mult prea putin 6% (6 % e CAS, nu CASS) – de fapt e inspre 28%. Rezultatele te-ar putea face sa iti dai seama ca platesti ca prostu’ la pensii ca la final iei mult mai putin decat ai cotizat. De unde furia pensionarilor 🙂 Oricum in Ro nu se aplica principiul contributivitatii ci al solidaritatii cand e vorba de sistemul de pensii. Cu alte cuvinte tu cotizezi si din banii cu care ai contribuit trebuie sa fii solidar cu pensiile speciale de care beneficiaza diversi. Sau sa fii solidar cu alte manareli care se fac….

  http://www.cabinetexpert.ro/2010-01-06/contributii-angajator-si-angajat%E2%80%93aferente-anului-2010.html

  Uite o postare

 3. Turnofftheglory on

  Crezi ca oamenii inteleg aritmetica?

 4. slugalasisif on

  @Tom
  Cred ca ai dreptate, partial 🙂
  Adica CASS e 6% (sanatatea) si CAS (pensii) e cam 30%.
  http://www.pfa.whd.ro/forum/viewtopic.php?id=468

 5. Tom on

  „se scutesc la plată obligaţiile fiscale restante la data de 31 decembrie 2008 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând accize, impozit pe profit şi T.V.A., datorate de întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 3, cu excepţia obligaţiilor cu reţinere la sursă şi a T.V.A. datorată în vamă”

  …amnistie fiscala pentru unii berari 🙂 Nu pentru toti, ci pentru aia care nu au platit taxele. Aia care au platit la timp taxele – niste prostanaci evident, prostanaci care nu au stiut ca se pregateste legea asta.

  Legea asta are scopul declarat de a proteja micile afaceri cu bere, da’ parca tot nu imi convine….:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: