Bancherii: Statul suntem noi!

Criza. Lenesii sunt aratati cu degetul si ridiculizati. Grecii au devenit simbolul risipei si arogantei. In Romania acelasi lucru este spus despre bugetari. Demonii sunt identificati si rugurile sunt aprinse. Dar ca de fiecare data trebuie sa te uiti nu la cei care se bat ci la cei care castiga. Cei care stau pe margine si asteapta rezultatul ca sa ridice cupa.

Mediul bancar e defapt castigatorul crizei. Profituri uriase inainte de criza, ajutor primit de la societate in varful crizei pe care l-a folosit pentru a intregistra primele profituri uriase dupa criza. Pe bancheri nu ii intereseaza foarte tare daca e buna sau nu guvernarea, daca sunt harnici sau nu oamenii, care pe care sustine, cine pe cine exploateaza. Ei imping bani intr-o piata, creaza o bula, oamenii se indatoreaza peste masura, iar cand nu mai pot plati le iau bunurile si pierderile le sunt acoperite (garantate) tot de societate. E o afacere din care nu se poate pierde. S-a ajuns la situatia in care s-a discutat mai mult despre posibilitatea falimentului unui stat decat s-a petrecut discutand posibilitatea falimentului bancilor. Bancile au fost salvate in cateva saptamani de la declansarea crizei.

Orice relansare a cresterii economice fara analizarea vinovatilor principali va fi doar temporara. Nu numai lenesii sunt de vina (fie ei state, companii sau persoane fizice) ci si cei care le-au dat credit bazandu-se pe faptul ca sunt invulnerabili.

Reclame

3 comments so far

  1. Gino on

    Buna ziua, parintii trebuie sa ceara ca in scoli sa se predea comportamentul economic individual, ca sa nu ajunga copiii robii bancilor. Bancile isi fac afacerea, indivizii trebuie sa-si faca si ei afacerea care se cheama viata.

  2. slugalasisif on

    Gino, principial sunt de acord cu tine. Bancile sunt o afacere si daca sunt buni sa faca bani. Problema e ca nu au fost buni, si foarte multe banci nu trebuia sa mai existe acum. Altfel orice discurs despre responsabilitate este doar prosteala.

  3. […] cum ziceam si intr-un articol mai vechi tot optimismul asta libertarian la nivel individual nu are nici o valoare daca nu se […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: