Dictatura este lipsa libertatii (pedelisme)

Dictatura este caracterizata in primul rand de lipsa de libertate, si mai putin de lipsa de dreptate sau de bine. Teoretic intr-o dictatura se pot petrece extraordinar de benefice, iar un sistem liber poate sa esueze sa asigure prosperitate. Aparatorii libertatii sunt de parere insa ca aceste situatii se petrec doar in mod exceptional si ca in general (statistic) un sistem liber produce mai mult bine decat unul restrictiv. Ingradirea libertatii nu ar trebui sa se petreaca chiar daca e aparent justificata moral sau pragmatic. Limitarea gradului de libertate altereaza calitatile benefice ale sistemului liber si va conduce pana la urma la un efect contrar celui scontat.

Oricat de motivata ar fi decizia PDL de a boicota televiziunile tonomate, daca este fortata asupra membrilor sai, este nu numai prosteasca dar si dezamagitor de neliberala. Cel mult poate fi o recomandare, un gest mediatic, politicianist. Chiar si asa e o strategie gresita, fiindca nu e momentul de a rasturna acum laturile in curtea mogulilor. Razboiul acesta continuu, dar purtat cu inteligenta de Basescu, l-a facut presedinte a doua oara pe acesta.

Ma mira si atitudinea de prin blogosfera care sanctioneaza ruperile de uniformitate din PDL. Partidul asta este intr-un moment de gratie, trebuie sa isi cultive vocile critice si diverse fiindca numai asa va avea resurse sa isi pastreze popularitatea, ba chiar sa o sporeasca. Inteleg ca guvernarea e vitala, trebuie actionat coerent, dar nu se pot incolona toti in spatele lui Boc si a arogantei ca totul merge bine. Intodeauna e nevoie de exploratori, de oameni care sa capteze electorat care nu e atras de nucleul dur al partidului.

Anunțuri

2 comments so far

 1. suca on

  unu la mana, nu inteleg de ce apare „si a arogantei” in fraza „dar nu se pot incolona toti in spatele lui Boc si a arogantei ca totul merge bine”… cand ai un sef te incolonezi in spatrele lui. d-aia este pus sef. a fi sef nu este sinonim cu aroganta cum incerci sa induci.

  iar intr-un partid, grup, guvern institutie, firma, s.a.m.d. a explora nu inseamna ca unu e cea si celalalt e hais.
  cand majoritatea voteaz un lucru te confirmi. in special intr-o organizatie, fie ea si de partid.

  asa facem un partid cu al 10 om intalnit pe strada zilnic si avem eplorartori si divergente de opinie cat cuprinde.
  a intra intr-un partid inseamna a-ti insusi tot ce tine de acel partid. a respecta deciziile si a urmari politica partidului. poti cel mult sa contribui la vot in deciziile partidului. nu sa tipi ca o fata mare cand majoritatea decide una si tie nu-ti convine. asta este lipsa de respect. PUNCT!

  ai un proiect, sau un plan de dus la capat, toti dar TOTI trebuie sa se incoloneze. si cei care au votat pentru si cei care au votat impotriva. cine nu-i convine nu este tinut cu sila in partid.

  cum domnul Preda considera ca o decizie de partid este un fleac si poate trece peste ea dupa cum vizeaza noaptea, (exact cum a facut tariceanu in 2005 cand seara a votat pt alegeri anticipate si a doua zi s-a razgandit de a aruncat alianta in aer) la fel se poate trezi si boc dupa un vis si poate sa-l scoata din partid. este asa cum spuneai „LIBERAL”, nu? 🙂

 2. Sluga La Sisif on

  Suca, aia cu aroganta nu e legata de Boc (care mie chiar imi place), e legata de aroganta specifica oricarui partid de guvernare.

  Nu sunt de acord ca se pot lua decizii intr-un partid pe care trebuie sa le respecte TOTI. Cel putin nu adhoc si in nici un caz acest lucru nu trebuie privit ca fiind normal. Adica faptul ca toti trebuie sa plateasca o cotizatie e ok :).

  Sistemul pe care PDL il sustine este cel descentralizat, uninominal. Cum naiba sa ii spui unui uninominal ca nu mai are voie la televiziuni (nu e cazul lui Preda care e ales pe liste 🙂 ), sau ca trebuie sa vorbeasca sau sa voteze intr-un fel. Chiar vreau ca parlamentarii unui partid sa voteze impotriva legilor propuse de liderii partidului, fara a fi dati afara sau fara a pleca in alte partide (vezi cum e la americani). Sanctiunile le va aplica electoratul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: