Nebun de(z)legat

Am fost impresionat de filmul „A beautiful mind”, in care un matematician (nebun bineinteles) ajungea pana la urma sa contracareze accesele bolii sale. John Nash (cel din film fiindca nu stiu daca lucruile astea s-au intamplat intradevar asa), a realizat ca simturile sale (adica evidenta concreta) il inselau si a ales intr-un sfarsit sa se informeze asupra realitatii prin intermediari (se baza pe parerea unor persoane de incredere pentru a valida realitatea). Chiar nu stiu daca e medicall posibil ca un nebun sa fie atat de rational si sa isi trateze cu atata precautie propriile obervatii, dar mie asta mi-a placut in filmul asta.

De curand am vazut si reversul acestei situatii in „Shutter Island”, e vorba de un nebun care la sfarsit da impresia ca e sanatos dar nu poate sa accepte acest lucru si se preface in continuare ca este bolnav.

Deci intr-o parte avem un bolnav care face orice, chiar renunta la singurele informatii pe care de regula le socotim concrete, simturile, iar pe de alta parte este un om caruia lumea i se infatiseaza in exactitatea ei dar prefera sa moara decat sa renunte la fantasmele lui.

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: