Din istoria sovietelor

O tragedie a revolutiei leniniste este ca a revigorat o salbatica metoda nationala de guvernare care se stingea cu repeziciune. Rusia din timpul razboiului, in ultimii ani ai tzarilor, era in multe sensuri mai liberala decat erau Anglia si Franta sub regulamentele lor de razboi.

Politia secreta a tzarului, Ohrana, avusese 15000 de oameni ceea ce facea din ea de departe cel mai mare organism de acest fel din vechea lume. Prin contrast, Ceka, politia secreta subordonata lui Lenin, in trei ani de la infiintarea avea 250000 de agenti angajati. In timp ce ultimii tzari executasera in medie 17 oameni pe an (pentru toate tipurile de delicte), in 1918-1919 Ceka ajunsese la o medie de 1000 de executii pe luna numai pentru delicte politice.

Cu toate acestea, cea mai nociva si, din punct de vedere istoric, cea mai importanta caracteristica a terorii leniniste nu a fost cantitatea victimelor ci principiul dupa care erau selectate. Lenin abandonase notiunea de vina individuala, el incetase sa mai fie interesat de ceea ce facea sau facuse cineva si comanda aparatului sau represiv sa vaneze oameni, nu pe baza delictelor ,reale sau imaginare, ci pe baza generalizarilor, a presupunerilor, a zvonurilor.

Un conducator al Cekai, letonul M.I. Latis, a dat cea mai exacta definitie a terorii lui Lenin:

Noi nu ducem un razboi impotriva indivizilor. Noi exterminam burghezia ca clasa. Noi nu cautam dovezi sau martori pentru a dezvalui fapte ori vorbe impotriva puterii sovietice. Primele intrebari pe care le punem sunt: carei clase ii apartine persoana, care ii sunt originile, mediul, educatia ori profesia? Aceste intrebari definesc soarta acuzatului. Aceasta este esenta Terorii Rosii.

O data ce Lenin a abolit ideea de vina individuala si a inceput sa extermine clase intregi, numai pe baza ocupatiei sau originii, nu a mai existat nici o limita pana la care putea fi dus principiul sau fatal. Nu exista nici o diferenta morala esentiala intre lupta de clasa si lupta de rasa, intre a distruge o clasa si a distruge o rasa. Astfel a luat nastere practica moderna a genocidului.

Paul Johnson,
O istorie a lumii moderne

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: