Social-liberalismul romanesc

Lupta de clasa incepe. Deja aveam parerea ca sustinatorii pnl-ului sunt in mare parte socialisti, dar dovezile ideologice se intetesc.
Totul de sus in jos, suprematia sistemului asupra individului. Idei nu oameni, asa cum au zis si Platon, Hobes, Hegel, Marx, Hitler. Subjugarea libertatii si a responsabilitatii. Pentru realitatea sistemului interesele individuale sunt sacrificabile.

Iata doar cateva citate:

S-a dovedit ca activitatea in echipa are rezultate/solutii superioare decizilor individuale.

Mentalitatea furnicii si a colectivistului + siguranta „stiintifica”.

In concluzie functia principala a partidelor este sa gaseasca solutii la probeleme societatii, sa le prezinte electoratului si sa convinga electoratul sa le acorde puterea pentru a le pune in practica.

WTF? Si rolul initiativei individuale care e? Alooo, domnul este liberal?

este important sa alegem programe de masuri si nu persoane, adica sa votam partide si nu oameni

Viata face oameni, iar oamenii ar trebui sa faca partidele. Atunci cand vrei ca partidul sa faca oameni ajungi la politruci (vezi Crin, Geoana – oamenii de stil nou)

Este falsa ideea ca Parlametarii sunt reprezentantii alegatorilor.
Parlamentarul este reprezentantul partidului si el trebuie sa raspunda in fata partidului, iar partidul este reprezentantul alegatorilor in Parlament si raspunde cu ocazia alegerilor.

Traiasca partidul! Partidul sa traiasca!

Reclame

14 comments so far

 1. Riddick on

  Nu mă miră chestiie astea. Bazele s-au pus când a fost facută absorbţia în PNL a disidenţei PDSR „Alianţa Pentru România – APR” a lui Meleşcanu, prin 1999, şi reprimirea PNL-Câmpeanu, după un an sau doi. Acum au preluat total controlul, de fapt sunt aceeaşi clică, aş numi-o PSDNL. Iar în blogosferă, se observa blogrolluri comune – pesedişti în blogroll la penelişti şi viţăvercea.

 2. Deceneu on

  Sti unde faci eroarea?
  Pui semnul egalitatii intre multimea de indivizi si colectivitatea ca sistem.
  Multimea este o turma, colectivitatea prin socializare stabileste reguli si rolurile sunt distribuite.
  In societate nu face fiecare ce-l taie capul, si asata nu tine de socialism sau liberalism tine de socializare de teoria sistemlor.

  Partidul politic nu-i sindicat.
  Initiativa personala se manifesta in faza dezbaterilor, pana se adopta o decizie a majoritatii si dupa ce devine decizie se pune in aplicare chiar daca unui membru nu-i convine.

 3. Sluga La Sisif on

  Deceneu, Hai sa iti spun si alte erori de ale mele.
  Statul nu exista decat ca vointa a constituentilor. Contractul este defapt intre diferite grupuri din societate, si poarta numele de stat. Exista posibilitatea dizolvarii acestuia daca indivizii o vor.
  La fel si cu partidele, acestea sunt asocieri de persoane. Nu au un statut mai inalt.

  Pentru mine e mult mai important sa aleg un om decat un principiu. Un principiu e greu de definit si rar gasesti doi oameni care sa fie de acord asupra unei abordari comune. De exemplu, PNL spune ca reprezinta liberalismul in Romania dar eu nu stiu un singur membru al lui care sa vorbeasca despre liberlismul de dreapta pe care il vreau eu. Mai mult nici macar printre sustinatori lui nu am gasit multe puncte comune desi ne raportam la aceeasi idee. Partidele nu pot reprezenta doctrine pure doar fiindca se declara intr-un fel. Ele trebuie facute din oameni care se asociaza intr-un scop. De aceea modul de alegere trebuie sa fie orientat spre oameni.

 4. Sluga La Sisif on

  @Deceneu, spune-mi si ce parere ai despre descentralizare. E mai bine sa se ia decizii la nivel local? Sau ar trebui luate cat mai multe la nivel national unde se stie cel mai bine ce bine pentru colectivitate? Vezi sa nu te contrazici. Nu-i asa ca te simti apropiat de proiectele comune PSD+PNL: vot proportional, peste 400 de parlamentari, republica parlamentara sau monarhie, referendum consultativ? No power to the people.

 5. Deceneu on

  „Pentru mine e mult mai important sa aleg un om decat un principiu”
  Si daca-i dai un vot in alb ce rezolvi cu votul acordat?
  Sau il crezi ca va trece prin Parlament o lege?
  Nu are cum sa o treaca.
  T Dumitescu nu a reusit sa-si impuna legea?
  Dupa ani de lupte, a iesit ciuntita si nefunctionala.
  Din cauza ca un partid are sanse sa realizeze promisiunile, votul acordat unui partid parlamentar nu se iroseste.

  Niciodata nu o sa gasesti un partid sau un candidat care sa se muleze perfect pe dorintele tale sau ale majoritatii alegatorilor din colegiu.

 6. Deceneu on

  E mai bine sa se ia decizii la nivel local, dar pe baza unor criterii stabilite prin lege sau stabilite de autoritatile locale, ca sa nu permita decizii unipersonale abuzive si decizile sa fie transparente electoratului.
  De preferat decizile investitionale mari, sa fie supuse dezbaterii publice, chiar daca decizia se ia de o institutie, consultarea e recomandata.

  Da sustin republica parlamentara sau monarhie consitutionala, dar ele nu sunt specifice partidelor de stanga sau de dreapta.
  Sustin si referendum consultativ pentru ca s-a dovedit ca popoarele pot fi manipulate si s-au facut in istorie destule gafe pe mana poporului.

 7. TomCat on

  Domnul Crin Antonescu – intrebat fiind care ar fi primul lucru pe care l-ar face daca ar fi presedinte. Raspuns de liberal 🙂 :
  „Aş avea o discuţie cu Patriarhul, nu este o glumă. Cred că, de ce, puteţi ghici. Pentru că Patriarhul BOR este liderul spiritual al acestei naţiuni”

 8. Sluga La Sisif on

  @Deceneu, eu inteleg ce vrei tu, ti-am dat si exemple de precursori ilustri in argumentatia privind superioritatea sistemului asupra individului, de la Platon pana la Hitler. Intre acestia sunt si monarhisti si comunisti si nazisti si o gramada de alte orientari, dar le este comuna aroganta cu care considera ca la anumite „nivele de dezvoltare” omul are nevoie sa fie protejat de el insusi, si pentru asta i se restrange libertatea.

  Sa spui ca „popoarele pot fi manipulate si s-au facut in istorie destule gafe pe mana poporului”, e chintesenta arogantei si raului istoric. Au murit milioane de oameni fiindca altii „mai destepti” nu i-au lasat sa faca gafe, fiindca i-au protejat de erori.

  Partidele politice sunt reflectia dezvoltarii individuale. Degeaba te duci tu cu un fantastic partid liberal in Africa; nu vei putea decat sa creezi un alt sistem totalitar (dragoste cu de-a sila nu se poate). La fel cum in Romania anilor 90 nu s-a putut altceva decat continuarea comunismului.

 9. Deceneu on

  Nu ai citit link-u de la postul precedent.
  Eu critic sistemul ierarhic de tip militar, pe care l-a adoptat Hitler, Stalin si pe care-l practica Basescu in PD-L, si sustin un sitem de tip cibernetic, care functioneaza guvernat de proceduri nu de persoane.
  Multi afirma ca „liderul providential” salta societatea pe noi culmi de civilizatie, dar de mai multe ori asemenea lideri au dus-o in prapastie.
  Tarile dezvoltate au ajuns unde au ajuns pentru ca au avut o evolutie constanta asigurata de o legislatie si o cultura care a pus in centru socializarea si procedurile nu idolii si liderii.

  Am mai multe posturi pe tema asta.
  http://decantare.wordpress.com/2009/08/16/democratia-politica/
  http://decantare.wordpress.com/2009/01/07/atac_partide/
  http://decantare.wordpress.com/democratie/constitutie/

 10. Sluga La Sisif on

  TomCat, oricat de liberal si ateu ai fi in Romania nu castigi alegeri daca te lupti cu popimea. Dar toate in limitele demnitatii :).

 11. TomCat on

  Eu nu vroiam sa se lupte cu popii si personal nu vreau o Romanie atee. Doar ca nu suna a declaratie de liberal autentic – putea sa dea un alt exemplu simbolic de prim gest. Daca as fi cetatean roman musulman (sau greco-catolic) m-as cam oftica sa il aud pe Crin Antonescu zicand asta.

 12. slugalasisif on

  Deceneu, militarizarea este ultima faza a unui sistem totalitar. El se impune treptat prin auto-decrebilizarea sistemului democratic. Ar trebui sa ii multumesti personal lui Basescu ca nu este dictatorul pe care ar fi meritat-o clasa asta politica.

  Cum naiba poti vorbi de sistem ierarhic militar in PDL cand pana acum doar din PNL si PSD au fost dati afara oameni pentru insubordonare?

 13. […] ca Deceneu sa nu fie doar un PNList speriat ca nu mai prinde Parlamentul la urmatoarele alegeri . Argumentele sale in favoarea partidelor nu sunt, dupa parerea mea, in masura de a sprijini parlamentarianismul […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: