O lovitura de stat furata

Evenimentele petrecute in urma cu 20 de ani ce au dus la inlaturarea lui Ceausescu sunt vazute astazi ca o revolutie furata. O revolutie autentica pana in data de 21 decembrie, care a fost deturnata incepand cu 22 decembrie de oameni familiarizati (sau chiar familiari) cu insusi sistemul caruia se repezeau sa ii dea un ultim branci. Naivitatea primilor 20 de ani, in care majoritatea a crezut in izbavirea jertfelnica a natiunii, a fost inlocuita acum de o resemnata rationalitate care intelege continuitatea sistemului dincolo de inlaturarea si executia Ceausestilor.

Realitatea ar trebui sa ne impinga la observatii mult mai cinice. Revolutia nu a fost furata! Ea a fost doar un accident care a decorat tragic lovitura de stat care era deja pregatita si avea sa se desfasoare cu siguranta in acel moment istoric.
Oamenii care au luat puterea erau deja alesi si pregatiti pentru asta. Lor practic le-a fost furat momentul de catre revolutionari. Emotia populara care a acompaniat schimbarea conducatorilor a trasat niste directii pe care acestia nu erau pregatiti sa le accepte si care i-au incomodat din prima clipa. Jos comunismul nu era pe fisa postului din punctul de vedere al lui Iliescu. Lovitura de stat a triumfat abia in iunie 90, cu dovada acapararii totale a parghiilor de conducere ale societatii: manipularea prin televiziune, puterea prin fortele politienesti si cele cetatenesti (mineri) si castigarea adeziunii populare in primele alegeri „libere”.

Meritul extraordinar al revolutiei este inchegarea in mentalul colectiv a unor simboluri puternice. Acestea ii vaneaza pe autorii loviturii de stat pana azi. Ironia revolutiei este ca le-a oferit prilejul perfect nomenclaturistilor de a-l asasina pe conducatorul iubit, facilitandu-le astfel tranzitia.

UPDATE: Via contramanipulare si niku’ elektriku, niste filmulete care ii arata pe cei ce nu au acceptat sa fie furati de niste golani.

UPDATE 2: Vladimir Tismaneanu despre „lovitura de palat”:

Grupul Iliescu, din care făceau parte dovediţi agenţi sovietici, a încercat (şi un timp a izbutit) să oprească, mai exact spus să încetinească, impulsul revoluţionar anticomunist. Discursul noii puteri s-a centrat pe necesitatea restabilirii ordinii. A fost vehiculat pericolul terorist pentru a-i ţine pe oameni în casă şi a crea o stare de panică universalizată.

Anunțuri

1 comment so far

  1. Alex on

    by far cel mai articol cu care sunt de acord.
    lasand gluma la o parte tema e atat de grea ca totusi dureaza 3 paragrafe sa fie in clar. dar asa e.

    recuperarea revolutiei a inceput chiar atunci ca initial ar fi fost doar lovitura de stat si continua si acum. tot comunistii si armata au facut eroii (dand arme la liber) si tot ei i-au acaparat. memoria lor e de fapt jenanta. ar trebui sa fie pe dos. manipularea ingrozitoare si documentata (o sa tb sa apara dovezi odata si odata) din tot timpul asta nu trebuie sa ne impiedice sa-i pretuim, fara lamentari.

    http://vosganian.ro/?p=196#comments scrie cam cum ar trebui facut cu exemple. in rest puteti ignora blogul, are link pana si spre ciutacu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: