Monopolul si libertatea presei

Orice concept se intelege mai bine expunandu-l in contrapondere cu opusul sau. Libertatea poate fi definita in multe feluri, dar in mod esential ea este reversul unei medalii pe a carei parte opusa sta scris „Monopol”. Libertatea inseamna nu atat neincarcerarea, sau dreptul de a injura, sau prosperitate, ci existenta mai multor optiuni rezonabile in momentul efectuarii unei alegeri. Asadar, libertatea poate fi garantata doar prin spargerea monopolului. De altfel cea mai importanta lege a unui stat, sinonima in fond cu cea a garanatarii libertatii, ar trebui sa fie legea anti-monopol.

Statul in general este predispus la a forma monopoluri, si de aceea foarte multe scrieri liberale sunt anti-statiste. Neglijarea esentei libertatii si concentrarea pe un discurs impotriva institutiilor statului ca fiind singurele care exercita presiuni de acest fel, face ca abuzurile monopolistice private sa fie tolerate. Dar monopolul privat este la fel de daunator ca si cel de stat, si nu trebuie reglementat doar in domeniul economic, ci si in cel informational, educational, sanitar, etc. Nu tot ce e privat e bun, este una din consecintele credintei in libertate. Spargerea monopolului nu poate fi facuta de catre piata, defapt monopolul este un caz limita in care regulile pietei libere sunt anihilate, concurenta dispare. Poate parea paradoxal dar elminarea monopolului este poate singura lege coercitiva pe care piata libera o presupune insasi in definitia ei, si este necesara tocmai pentru garantarea libertatii.

Exemplul presei din Romania prezinta efectele unui monopol (sau mai precis oligopol) privat. Libertatea nu este garantata doar fiindca institutiile in cauza sunt finantate din bani privati. Cenzura nu dispare doar din cauza provenientei banilor, iar manipularea nu este nobila, fiindca este sustinuta din banii privatilor. Din contra, libertatea de informare a cetateanului este drastic diminuata. Pe piata televiziunilor de stiri s-a creat un monopol, care trebuia spart de catre stat. Formele prin care acest lucru se putea face sunt diverse, amenzi, sprijin pentru concurenta, etc, dar trebuia intervenit in numele drepturilor individului la informare. Mai mult, varianta schimbarii canalului nu este una corecta, e ca si cum ai fi spus in loc de Windows alege Linux. Problema este ca optiunile trebuie sa fie balansate, tocmai pentru a garanta ca ele vor exista si in viitor. Acapararea monopolistica a informatiilor media clasice va duce cel mai probabil la un singur punct de vedere in viitor, si va fi imposibil de a reveni la o situatie balansata.

UPDATE: O chestie draguta spusa de Patrasconiu pe blogul lui:

in conditiile in care tot mai multi au ajuns sa semene cu OTV, postul lui Dan Diaconescu tinde sa devina “quality”.

UPDATE 2: Campanie Hip Hop anti Geoana pe happy fish.

UPDATE 3:

Un articol care incearca sa explice repulsia tinerilor educati fata de Traian Basescu. Multi din tinerii din multinationale nu sunt diferiti de cei care au lucrat la stat toata viata, sunt captivi la banci sau legati de munca la stapan, lipsiti de initiativa.

UPDATE 4: Presa nu putea sa il condamne pe Iliescu, dar putea sa il scoata din viata politica.

Anunțuri

6 comments so far

 1. radu on

  In SUA, FOX a numit un presedinte idiot care a schimbat lumea in ultimii 10 ani, si in Romania se poate intampla asta.
  Eu nu cred in interventia statului sau a altui organism independent in media. Fiecare ziar/televiziune/radio are dreptul sa debiteze toate prostiile, iar libertatea mea este de a filtra informatiile (de fapt non-informatiile) si de a schimba canalul.
  De aceea marea batalie se da, cred eu, pe educatie. Eu cred ca mogulul/statul te vrea prost, sa nu pui intrebari, sa inghitzi tot ce ti se da.
  Cam atat pe moment, oricum, mi-a placut postarea, e mult de discutat aici.

 2. Sluga La Sisif on

  O sa comentez doar chestia cu Bush, fiindca restul e intr-adevar pentru alta discutie.

  E foarte greu sa il aperi pe Bush, dar in timpului Romania a fost integrata in structurile vestice. Democratii ne-au refuzat o data inainte de 2000 si ne vor impinge prin dezinteres inspre Rusia. Bineinteles ca nu e treaba lui Obama sa voteze in Romania, dar se vede clar ca nu e prea legat de Europa de Est (vezi scutul ala antiracheta anulat).

 3. despinavestea on

  Cred ca daca se desfiinteaza CNA si deci STATUL nu mai acorda licente de emisie abia atunci avem premisele inceperii formarii unei piete libere

 4. radu on

  E meritul republicanilor mai mult decat meritul lui Bush. Eu doar vroiam sa spun ca se intampla si la case mai mari ca televiziunile sa impuna un presedinte.
  Cat il priveste pe Obama, sa stii ca doar cehii si polonezi au pierdut la scut, noi suntem in carti in continuare, dar cu un scut mobil.
  Ma rog, discutia era alta aici, e un off topic, scuze.
  Tocmai am completat un chestionar la Catavencu (mai simpatici dupa primul tur si primele aliante) despre televiziuni/candidati.

 5. slugalasisif on

  @despina
  Nu cred ca CNA-ul blocheaza aparitia noilor televiziuni, poate doar intarzie un pic dar nu am auzit de blocare.

  Eu in principal am vrut sa spun ca legea anti-monopol nu e doar o ciudatenie in peisajul economiei de piata, este chiar pilonul principal, fiindca garanteaza concurenta. Daca renunti la rigorile ei, pentru a nu ingradi libertatea, defapt ajungi sa sumbminezi piata libera de la baza.

  @radu, Faptul ca se intampla si la altii nu ma mira, desi eu cred ca in America ai cel putin 10 posturi de stiri accesibile, iar FOX si aliatii nu au cota de piata A3+RTV.

 6. despinavestea on

  Eu tot scriu pe bloguri despre legea antitrust si antimonopol de cel putin 18 luni.
  Cu asta am inceput cand am descoperit ca comentariile virtuale la ziare si boguri.

  Din pacate tot parlamentrul cu structura de acum trebuie sa voteze aceste legi.
  Iti dai seama ca ne trebuie o noua compozitie a parlamentului si parlamentari de O ALTA CALITATE.
  Cine se apuca ,acum sa se faca politician si sa fie si de calitate ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: