Parlament in anticamera

Ehe neicusorule, de abia de acum incepe datul cu ghioaga. Am asistat cinci ani la desfiintarea unui personaj care nu avea alta vina decat de a fi fost ales presedintele Romaniei de vreo 51% dintre votanti si de a fi reconfirmat in functie de vreo 70%. Am trecut cu vederea, fortati de imperfectiunile legii, ca in momentul respingerii referendumului pentru demiterea presedintelui nimeni nu a platit, desi o dizolvare a parlamentului ar fi fost obligatorie. Acum marinarul iese la atac. Bineinteles ca pentru cei ce nu uita 300 e mai bine decat 322, si razbunarea are o anumita savoare, dar cat de realista este pana la urma propunerea lui Basescu.

In primul rand, fiindca am mai trecut odata prin discutiile legate de un referendum, validarea lui are doar un caracter infromativ pentru o clasa politica care oricum nu prea tine la parerea votantilor. Aplicarea unei astfel de reforme este inca si mai complicata, fiindca necesita schimbarea constitutiei. Si de abia aici incep sa se vada primele semne din planul presedintelui. Cred ca vrea oricum ca in urmatorul mandat constitutia sa se schimbe, si cum acest demers trebuie facut in primul rand cu implicarea oamenilor, acest pas cu referendumul este un moment de test al capacitatii democratice ramase in acest popor. Daca nici in cazul alegerilor prezidentiale, care sunt oricum cele care atrag cei mai multi oameni la vot, nu se poate strange masa critica pentru a valida un referendum, inseamna ca schimbare constitutiei nu mai e posibila in viitorul apropiat cu un electorat care nu mai doreste sa se implice in modernizarea politica a statului.

In varianta in care ideea reducerii numarului de parlamentari va atrage destui oameni la vot, se contureaza si a doua fateta a demersului prezidential: panicarea oponentilor politici. Odata cu schimbarea constitutiei s-ar face alegeri anticipate si pe un numar semnificativ micsorat vor trebui sa se bata toti cei care credeau ca sunt plasati covenabil pentru urmatorii ani. E deosebit de important in acest caz sa te situezi cat mai rapid in tabara castigatoare fiindca nu va mai fi timp de relansare. Din acest punct de vedere prevad ca vor fi ruperi din tabara adversa care pragmatic se vor gandi ca e mai sigur sa abandoneze proiectul neproductiv al demolarii dictatorului si vor incerca sa isi asigure viitorul politic intr-o situatie din ce in ce mai concurentiala.

Despre madam Udrea, numai de bine.

Anunțuri

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: